Engelsiz Kampüs

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği" çerçevesinde  Çukurova Üniversitesi Senatosu 01.05.2007 tarih ve 6/2 sayılı kararı ile kabul edilen Çukurova Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Çalışma Yönergesiyle Çukurova Üniversitesi Engelliler Birimi kurulmuştur. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 14/08/2010 tarih ve 27672 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği” gereğince 2007 tarihli yönetmelik iptal edilerek yerine 17.09.2015 tarih ve 7/13 sayılı kararı ile “Çukurova Üniversitesi Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birim Yönergesi” kabul edilmiştir. Çukurova Üniversitesinin engelsiz üniversite olma yolunda çabalarının bir göstergesi olarak ve birimin hizmet kapsamının genişletilerek tüm dezavantajlı grupları kapsaması amacıyla Çukurova Üniversitesi Senatosu 03.11.2022 tarih ve 30/1 sayılı kararı ile “Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü Yönergesi” kabul edilerek, Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü olarak yeniden yapılandırılmıştır.

Koordinatörlüğün temel amacı; Çukurova Üniversitesi öğrencisi, personeli ve dış paydaşlarından eğitsel, fiziksel, sosyal, duygusal alanda sınırlılıklar ve engeller yaşayan bireylerin hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli ortamın hazırlanmasını yaşama ve eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak ve düzenlemeler yapmaktır.

Üniversitemizde engelli öğrencileri tespit edebilmek amacıyla, yeni kayıt olan öğrencilerimize, kayıt anında bir form verilmektedir. Ayrıca eğitim öğretim dönemi başladıktan sonra, akademik danışmalara da form gönderilerek programlarında engelli öğrenci olup olmadığına ve engel türüne ilişkin sorular sorulmaktadır. Daha sonra gerek kayıt anında kendi beyanları ile tespit edilen gerekse akademik danışmanlar tarafından birime bildirilen bu öğrencilerle uzman psikolojik danışmanlarımız iletişime geçmektedirler.

Ayrıca üniversitede engelli öğrencilerin yaşam ve eğitim olanaklarını kolaylaştırmak için üniversitemiz, engelsiz üniversite olma yönünde planlamalar yapmaktadır. Bu amaçla öncelikli olarak üniversitedeki engelli mekânlar (asansörü bulunmayan, engelli tuvaleti olmayan, engelli rampası bulunmayan) uzman bir ekip tarafından tespit edilmiş ve öğrencilerin yoğun kullandıkları mekânlar başta olmak üzere inşaatlar planlanmış ve yapılmaya başlanmıştır.

Görme engelli öğrencilerimiz için bir proje uygulamaya konularak bu öğrencilerimiz için kütüphanede özel bir alan oluşturulmuştur. Bu alan görme engelliler için özel olarak tasarlanmış bilgisayar ve cihazlarla donatılarak onlar için bir okuma ve çalışma alanı yaratılmaya çalışılmıştır. Konuşan kitap projesi ile görme engelli öğrencilerimizin ders materyalleri sosyal sorumluluk projeleri kapsamında diğer öğrenciler tarafından okunmakta ve kayda alınmaktadır.

Tekerlekli sandalye kullanan engelli öğrencilerin kampüse ulaşım sorunları bulunmamaktadır. Kampüse gelen toplu taşıma araçları, engelsiz araçlardır. Kampüs içinde de engelli öğrenciler için kaldırım ve rampa çalışmaları devam etmektedir. Şehir merkezinde bulunan kaldırımlar da engelli bireylere uygun hâle getirilmiştir.